April 26, 2024, 10:19:44 am

News:

Unlogical names will be denied acces. Check your mail/spambox!


Meer vissen e/o voeren bij nutrients tekort?

Started by glennf, January 10, 2016, 12:03:55 pm

Previous topic - Next topic

glennf

January 10, 2016, 12:03:55 pm Last Edit: January 17, 2016, 06:13:09 am by glennf
Er word weleens gesteld dat er bij een tekort aan nutrients  meer vissen ingebracht kan worden of meer gevoerd kan worden.

Vooral in een situatie waarbij er sterfte (weefselverlies) van koraal aanwezig is ben ik daar geen voorstander van, omdat je daarmee extra organische belasting introduceert in een situatie waarbij het balans al fragiel is. Bij organische belasting door sterfte van koraalweefsel krijg je ook meer kans op cyano, dan puur  PO4 en NO3 doseren.

Het echte voordeel van gericht (eenzijdig) toevoegen (van PO4/NO3) is dat je de "balans" zelf kan sturen en niet afhankelijk bent van het soort voer.
Elk type voer zal een ander verhouding hebben om oftewel meer nitraat of meer fosfaat aan te bieden. Door klakkeloos meer te voeren kan je deze balans tussen nitraat en fosfaat nog verder uit z'n verband trekken.
Daarnaast biedt ongecontroleerd voeren door de extra organische belasting ook een verhoogde  kans op cyano.

Meer vissen is zeker interessant , maar dat zal ik pas overwegen als je de boel op de rit heb. Dus en stabiele basis waarbij er geen sterfte is en dus "extra organische belasting".

Dus eerst van de sterfte af, dan vanuit een gezonde basis extra dieren Introduceren.

Happy Reefing, GlennF.