November 22, 2024, 06:20:41 am

News:

Unlogical names will be denied acces. Check your mail/spambox!


hoe bestijd je een cyano plaag

Started by glennf, January 07, 2014, 07:20:37 pm

Previous topic - Next topic

glennf

January 07, 2014, 07:20:37 pm Last Edit: July 25, 2015, 03:41:30 pm by glennf

Hoe bestrijd ik eventuele flap zonder medicijnen en toevoegingen:

1- Wacht met Paarse laag afzuigen op de piek van de dag. (Wanneer het 't meest voorkomt)
2- Lichten uit !
3- Alle paarse slijm en zichtbare troep afzuigen.
4- sterke powerfilter in de bak ! (1500-3000 liter.)
5- met een extra pompje ~1000 liter/u alles tussen de koralen en stenen schoonblazen eventueel geholpen door een kwastje/ penseel.
6- wachten tot het water weer helder is gefilterd door de powerfilter, dan weer al het bezinkelsel en zand om woelen. Ook dit zal worden opgenomen door de watten de de filter. Indien nodig de watten tussentijds vervangen.
Naarmate de watten vuiler wordt zal het beter fijnstof verwijderen, dus niet te snel vernieuwen. Nieuwe watten altijd met heet water uitspoelen, anders gaat je afschuimer uit z'n dak.
8- De dagen daarop de verlichtings tijd of intensiteit verminderen om de flap te minimaliseren. Wel gebruik blijven maken van de powerfilter en steeds de plekken afzuigen waar het nog zichtbaar is. Dan weer lichten uit en omroeren om alle detritus op te laten op dwarrelen.
Als er een paarse slijm ontstaat op de watten van de powerfilter direct reinigen. Deze is dan al verstopt en doet meer slecht dan goed, door alles weer rond te blazen.
9- als het flap niet terug komt kan je langzaam de verlichting weer opschroeven naar gewenste lengte en sterkte.
meet voor je begint met dit alles je fosfaat en daags daarna. Als het fosfaat schrik barend stijgt fosfaat verwijderaar inzetten.

Alleen verwijderen van de flap is niet voldoende , deze zal terug komen als aan de basis setup niks veranderd wordt.
zie ook de volgen links m.b.t. powerfilters en stroming

Nooit alle fosfaat en nitraat uit je systeem verwijderen, je heb wat nodig voor je koralen en je balans.


De gedachte achter het minderen van de verlichting (en werken met de verlichting uit) is het slijm verminderen, zodat de detritus de gelegenheid krijgt om meegevoerd te worden door de stroming, om uiteindelijk in de powerfilter watten te belanden.
Als eenmaal de bodem schoon is en alle detritus weg is, kan de verlichting weer langzaam op sterkte gebracht worden.
het slijm overdekt alles. Dus alles wat eronder zit kan onbelemmert worden afgebroken en dient weer als voeding voor cyano. Door de voeding weg te nemen d.m.v. power filtering kan de cyano niet meer aan zijn voeding komen en sterf het af.
We praten hier over een ruim overschot aan voeding die de boosdoener is (voeding zal er altijd zijn).
Het is zaak om net zolang door te gaan met een powerfilter en detritus en flap plakken te verwijderen tot het ook echt weg blijft. Daarna is het zaak om de boel schoon te houden met continu een powerfilter toe te passen.
Bijkomstigheid van een powerfilter is dat je krakhelder water krijgt. (net als over kool filteren)


Plekken met opkomende flap verdwijnen niet vanzelf op korte termijn, je moet die bijtijds aanpakken voordat die zich gaat verspreiden. versloft je het dan betaal je de rekening op den duur.

leest de powerfilter thread: http://zeewaterforum.info/forums/showthread.php?142724-De-powerfilter-in-DSR&p=1157874#post1157874

ik ben een voorstander van 3 stromings pompen, elk aangesloten op een tijdklok met random intervallen. dit vermijd dooie hoeken die je anders altijd heb met pompen die continue draaien of pulseren.

kijk hier voor optimale stroming: http://dsrreefing.nl/forum/index.php?topic=15.0