DSR Reefing

        Reefing the right way!


 
                                                                                                 .
                                                                                                 .
Welcome to the DSR Reefing Website!

DSR stands for "Dutch Synthetic Reefing". This is a way of keeping a mixed reef aquarium successful without waterchanges. The DSR Method was developed by myself "GlennF" as a problem solving tool for my own 1500 liter mixed reef aquarium. No water changes and controlling essential water parameters are the basics of the DSR Method.


Business Company
Full DSR from the start

last edit: jun2013

ENG

Visit the new DSRreefing portal: www.DSRreefing.com


 

NL

Full DSR of Conservatief starten?
je kan op beide manieren beginnen, het maakt voor DSR niet uit.
in het begin heb je toch nog geen koralen en dan kan je gaan sturen.
voordeel van Full DSR starten is dat je kan starten met water zonder voedings/afvalstoffen en dit na een tijdje kan gaan toevoegen. zodoende minimaliseer je de opstart pieken waarden, hierdoor heb je een sneller start i.c.m. het controleren van al je parameters inclusief de verlichting. het geleidelijk plaatsen van kleine batches levend steen is een manier om de start te versnellen. Net zo veel als het systeem kan verwerken zonder pieken te krijgen. Het beste is te beginnen met gebruikt steen die al een tijd meedraait, waar geen plaagdieren in zitten z.a. aptasia, majano, algen en krabben. Deze ent je daarna extra met wat vers levend steen uit de natuur.

Volledige opstart in DSR:
In de DSR methode ga ik ervanuit dat de opstart pieken van ammoniak, nitriet, nitraat, fosfaat schadelijk en onwenselijk zijn. Tijdens deze opstart pieken sterft er gewoon teveel af, wat je ervoor terug krijg zijn een "mooie" algenbloei en daar zit niemand op te wachten, want die sterven weer af als de bak "stabiel" is.

Dus waarom niet gelijk de waarden stabiel houden door gestuurd een aantal stappen te nemen. De grootste boosdoener van de pieken is gelijk een berg "levendsteen" in de bak te kwakken. Hierin sterf er zoveel af dat de pieken logischerwijs onvermijdelijk zijn. Ik ben meer voorstander van gelijkmatig enten.
Als je koralen en vissen inbrengt, doe je dat ook gelijkmatig en geleidelijk. Juist om deze waarden stabiel te houden.Hierover is iedereen het eens, maar tijdens de opstart wilt iedereen gelijk de bak volgooien met levend steen. Vaak blijkt ook dat ze dan teveel hebben aangeschaft.

Persoonlijk heb ik meerdere bakken opgestart de laatste jaren. (Het was hier een doorlopend proces).
Steeds met de volgende volgorde.
-Bak vullen met zoutwater met de arme waarden. (0,02 fosfaat 0,2 nitraat)
- koraalzand in de bak 1-2cm
- enten met een deel ingedraaid zand uit een ander bak (5-10%) en een stuk levende steen (1kilo op 100l) die je met een moker aan gruis slaat, alles flink door elkaar mengen.
- 2 stukken levend steen van totaal 2-3 kilo op de 100 liter
- powerfiltertje met watten installeren
- volgende dag beginnen met de verlichting op 6 uren per dag. Na een week met 1-2 uur verhogen, daarbij let je op opkomende flap.
- de afschuimer mag op de 2-3e dag geinstalleerd worden om niet alle entings materiaal gelijk af te schuimen
- gewoon laten draaien en na een week nh4, no2, no3, po4 meten.
- afhankelijk hiervan word besloten wat je gaat doen.
- normaliter plaatst ik na een week al mijn stekken en andere koralen. Het enige waar ik last van krijg is de bruine aanslag op alle maagdelijke oppervlakten en het glas, die later overgaan in kalkalgen, maar dat is geen probleem, op de "normale" manier krijg je ze ook.
Om dit in de testbak na te bootsen, zal ik nieuw dood zand uit de winkel moeten gaan halen, anders zou dat geen objectieve test zijn.
Voor de rest zal ik gewoon gaan werken met bestaande gezond levendsteen uit mijn refugium. Deze methode leent zich erg goed voor een steriele opbouw met rifkeramiek. Opstarten met een veelvoud van organisch belast steen of "vers levendsteen" zal de opstart met een aantal weken vertragen vanwege de opstart pieken door het afbreken van dood materiaal.
Dit kan versneld worden door gelijk te beginnen met een koolstofbron toe te passen. Zolang er geen koralen aanwezig zijn, kan het geen kwaad iets te laag te zitten met fosfaat en nitraat.
Naar eigen inzicht is het handig bij erg vuil steen te werken met een fosfaat verwijderaar (ijzer oplossing), maar let op dat er altijd een fosfaat van 0,02 aanwezig moet blijven, anders werk de koolstofbron niet.

Vanaf de opstart worden de DSR tools toegepast om te sturen. 
Het draait bij DSR om het controleren van de water parameters, met alles wat er tot je beschikking heb om het biochemisch proces bij te sturen.

Wat wordt hier gestuurd ?
Het aanbod aan afvalstoffen en de aanvoer van bacterien. Dit om een poging te doen vanaf het begin een soort balans te krijgen.